Крижень

Найбільш поширена річкова качка з масивним довгим тулубом, довгою втягнутою шиєю і трохи піднятим над водою хвостом. Самець мас темну голову з білим ошийником і на крилах дзеркальце. Самка коричневого кольору з темними цяточками. Після літньої линьки самець деякий час схожий на самку.
Політ крижнів можна відрізнити за переривистим свистом від помаху крил, а їх крик схожий на крик домашніх качок. Зустрічаються по берегах, порослих осокою, очеретом і верболозом ставків і озер та боліт з поверхнею води покритою їхнім улюбленим кормом — ряскою. Гніздяться крижні на воді на купинах очерету і комишу, але можна зустріти на землі, в дуплах дерев і покинутих гніздах ворон. У кладці 8-9 світло-зелених яєць. Каченята з’являються на світ через 26-28, а починають літати десь через 50 днів. Основним кормом крижнів є водяна рослинність, а також дрібні водяні тварини — комахи, черв’яки, молюски. Рано-вранці та ввечері люблять також ласувати падалішнім зерном після жнив на полях. Крижні — основний об’єкт качиного полювання.

 
Статья прочитана 567 раз(a).
 

Оставьте свой отзыв!

Free WordPress Theme